Bilden visar vad jag valde att ta hem från senaste svängen till två butiker. Bland annat två kilo skivad ost, vegoburgare och massor av tomater. Någon skrev i en kommentar att om butikerna löser svinnproblemet “så blir det inte längre lönsamt att dumpstra”. Det är sant och det vore ju kanon. Självklart ett avbräck för enskilda dumpstrare, men bra för planeten. Man får ju också komma ihåg att de flesta butiker har sina sopor inlåsta så de inte ens går att få tag på.

Och när det gäller butiker som har soporna tillgängliga så kan ju inte dumpstrare ta hand om allt av olika anledningar. En del hinner ligga varmt och bli dåligt innan det hittas, ibland är det för mycket för att det ens ska gå att ta hand om och ibland råkar det inte vara någon dumpstrare som ens kollar. Sedan känns ju inte “risken” för att butikerna ska komma till bukt med svinnet inte särskilt överhängande.

Även om de mot förmodan skulle lyckas (alltså verkligen lyckas, inte bara skriva i marknadsföringen att de gjort det) med målet att halvera svinnet till 2025 så skulle det finnas massor kvar. Hälften mot nu skulle ändå vara rejäla mängder. Den dagen det inte längre blir lönsamt att dumpstra på grund av att butikerna minimerat sitt svinn ska jag fira med att gå och handla en stor matkasse med varor nedsatta till en krona (en av åtgärderna som skulle behöva komma till).

Hjälp till att sprida kunskap om det enorma svinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: