I alla kategorier av matsvinn från butiker kommer tomater utan tvekan på första plats. Och bland tomaterna är det olika varianter av små tomater som dominerar. Helt enkelt för att de alltid säljs i flerpack och om en eller två blir dåliga slängs hela förpackningen. På alla mina turer jag gjort under i över åtta år kan det inte vara mer än en handfull gånger jag blivit utan småtomater. Finns det gott om stora tomater så hoppar jag ofta över småtomaterna för att det blir så mycket jobb med dem, men ofta tar jag hem. Eftersom små tomater är så känsliga jämfört med stora är det förmodligen svårt att sälja dem i lösvikt. Så den enda egentliga lösningen på problemet som jag ser det är att sluta sälja dem.

Om butikerna skippade de små tomaterna och bara sålde större skulle svinnet, bara genom den åtgärden, gå ner markant. Och genom att identifiera säg ett tiotal produkter som ger orimligt mycket svinn i förhållande till mängd skulle svinnet minska drastiskt. Men eftersom butikerna är vinstdrivande företag så skulle de aldrig genomföra den lösningen. Så länge tomaterna säljer nog mycket för att motivera kostnaden svinnet genererar kommer de fortsätta finnas kvar på butikshyllorna och i svämma över butikernas soptunnor.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn: