För ett par veckor sedan hittade jag en hel kartong full med Fazers produkt havrebit, som är en slags variant på tofu, fast gjord av havre. Jag bryr mig sällan om bäst före-datumet på paketet eftersom det oftast saknar betydelse, men eftersom det här handlade om en kylvara och datumet låg ett år tillbaka i tiden blev jag ändå lite fundersam över om de verkligen kunde smaka okej. Men eftersom jag vet av erfarenhet att datumen ofta bara sätts med slump bara för att det behöver stå ett datum tog jag ändå hem och testade dem.

Och gissa vad. Det var inget som helst fel på dem. Det väcker ju en del frågor, framförallt den här: Hur kan det ens vara tillåtet för en matproducent att sätta ett datum med över ett års marginal? Systemet med bäst före-datumen behöver definitivt ses över. Fast det bäst vore förstås att ta bort bäst före-datumen helt. Produkter med bäst före-datum (inte sista förbrukningsdag) blir inte farliga i obruten förpackning och så länge det finns produktionsdatum på förpackningen är den enda funktionen bäst före-datumet fyller att uppmana folk och butiker att slänga en massa mat helt i onödan.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om mats hållbarhet: