
Här är vad jag valde att ta hem från senaste turen. Påfyllning av lördagsgodisförrådet, yoghurt och en hel del frukt, med mera. Det skrivs ofta att hushållen i Sverige står för 70 procent av det sammanlagda matsvinnet, men det beror bara på att den svenska statistiken inte stämmer. Jag har många gånger tidigare skrivit om hur ofullständiga siffrorna är. De flesta siffrorna är bara uppskattningar som ofta verkar helt tagna ur luften. I tidigare rapporter var en sådan uppskattning att butikerna slängde 30 000 ton mat. När Naturvårdsverket sedan fick tillgång till butikskedjornas egna siffror blev den istället 100 000 ton.
I Danmark har man nu gjort en grundlig undersökning av matsvinnet i landet och har kommit fram till att industrin slänger 385 000 ton jämfört med hushållens 247 000 ton. Nu ska det sägas att Danmark har en större livsmedelsindustri än Sverige och att de exporterar mer mat, men det är ändå en indikation på att Naturvårdsverkets uppskattning att industrin i Sverige slänger 37 000 ton är minst lika fel som uppskattningen att butikerna slängde 30 000 ton.
Till på köpet får man komma ihåg att mycket av det som räknas som onödigt svinn i hushållen inte går att göra så mycket åt. Till exempel hinnan som blir kvar i kastrullen när man kokar något, det som blir kvar i paket när man klämt ut så mycket det går, det som blir kvar på tallriken (om man inte slickar den efter middagen). Det kan ses som löjligt lite, men i och med att hushållens svinn ligger så pass lågt som 6,5 procent (tro inte på det där om var tredje matkasse!), så bör det vara närmare hälften.
Hjälp mig att sprida kunskap om matsvinn! Gilla Dumpstringslyx på Facebook:
Varför kastades tandborstpaketet?
Trasigt upphängningshål.
Varför kastades godiset? Utgånget?
Nja. Trasiga upphängningshål på några av påsarna. Sedan hade det rensats ut lösgodis (jag tog bara det med papper eftersom det låg löst i en säck) och då tömmer de bara det gamla när det kommer in nytt. men de två påsarna med blandat var nog kastat på grund av datumet.
Jag har just gjort en kartläggning av kolflödet i det svenska livsmedelsystemet och min slutsats är att det är större än de siffror som bla Naturvårdsverket har. Just butikernas matsvinn verkar vara mycket svårbedömt. Däremot finner jag inget som stöder att industrin skulle ha ett stort svinn. Redan Upton Sinclair skrev i sin bok the Jungle att det enda som inte blir till en saluduglig produkt i slakterierna är grisens skrik……De industrier jag studerat närmare har i princip inget som jag skulle kalla för svinn. Men om man räknar bi-produkterna som svinn blir det givetvis stora mängder. Havredryck har exempelvis 50% “svinn om man räknar havreskalen och havresoppan som blir över som svinn. Rent teoretiskt kunde vi ju äta hel havre istället för havredryck. Nu används dessa rester som foder. Detsamma gäller exempelvis vetekli och delvis vassle.