Tog en vända till två butiker och fyllde cykelkorgarna och några kassar fulla. Som vanligt efter påsken och andra högtider hittades massor av ägg. Butikerna vågar inte riskera att få slut på ägg och missa försäljning och EU-reglerna om att producenterna måste sätta bäst före-datumet 27 dagar efter värpning gör att massor av ägg kastas efter påsk och andra högtider.

Att reglerna ser ut som de gör med ägg (den enda produkten där datumet måste sättas efter en viss tid) beror på att man har problem med salmonella i ägg i södra Europa, vilket vi inte har här. Självklart borde de nordiska länderna ha ett undantag från regeln, och det lovade i stort sett alla blivande parlamentariker att ordna inför senaste valet till Europaparlamentet, men hittills har inget hänt.

Sedan var det ju det där med äggbristen som skulle komma till påsken på grund av att massor av höns fått avlivas på grund av utbrotten av fågelinfluensa. Som alltid när det blir brist på saker märks det aldrig i soptunnorna. Brist betyder ju ofta högre pris och då vill ingen sälja produkter till ett reducerat pris.

Hjälp mig att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: