Om någon hade sagt till mig för tio år sedan att det var möjligt att åka ut och hämta 62 halloumiostar, fyra liter mjölk, sju paket kaffe, några burkar ajvar, rökt makrill, oliver, färskost, tofu och mycket mer helt gratis hade jag trott att personen var mytoman. Helt enkelt för att det borde vara för galet för att vara sant, men ändå är det sant. Och det här vansinnet pågår varje dag i varje stad i hela landet.

Tonvis med halloumi fraktas hit från Cypern för att eldas upp bara på grund av datumet som står på paketen, trots att alla som har någorlunda koll vet att halloumi håller i månader efter, kaffe fraktas hit ännu länge ifrån och hamnar i soporna för att vakuumet släppt, trots att det ändå håller i månader, ett paket salt slängs för att det gått ett litet hål på paketet och så vidare.

Det är ett systemfel, men det är ett systemfel som går att fixa. Vad som krävs är politisk vilja att lösa problemet och det är precis det som saknas. Och så länge det är så kommer också svinnet att fortsätta tills vi inte längre har någon planet kvar att leva på.

Hjälp mig att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: