Jag har för längesedan tappat räkningen på hur många gånger jag hittat godispåsar och nötmixpåsar som kastats på grund av att upphängningshålet gått sönder. Hur svårt kan det vara att ha en korg i butiken där man lägger alla påsar som inte går att hänga upp och rea ut dem för halva priset, kan man tycka. Många kunder skulle ju gärna betala hälften för en i övrigt perfekt påse eftersom få ändå har upphängningskrokar i sitt skafferi. Problemet är oftast att butiken får reklamera produkter som inte är perfekta vid leverans, vilket har konsekvensen att det skulle bli en förlustaffär att rea ut dem billigare. För att de ska få reklameras måste butiken nämligen kasta produkterna. Det här är ju ett systemfel som måste åtgärdas. Det kan inte vara helt omöjligt att få till en deal som ger butiken en viss ersättning mot att de rear ut dem istället. Men så länge det är billigt att slänga istället är det förstås enklast att bara göra det.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn: