Först efter att jag hade tagit hem den här osten från Arla upptäckte jag att den hade “netto noll klimatavtryck”. Sådant här kan göra mig tillfälligt sinnesförvirrad. Är det då ingen idé att rädda den här osten? Borde jag istället köpa upp så många sådana här ostar jag har råd med och bara kasta dem? Nej, naturligtvis inte. En produkt kan inte ha noll i klimatavtryck. Det Arla har gjort är att klimatkompensera för klimatavtrycket som osten ger, men alla som är någorlunda insatta i frågan vet ju att klimatkompensation alltid är osäker på grund av flera olika faktorer (till exempel att man inte vet om träden kommer stå kvar i 80 år). Men även om klimatkompensationen skulle vara 100 procent säker (vilket den inte kan vara) så skulle påståendet vara vilseledande. För en produkt kan inte ha “netto noll klimatavtryck” eftersom klimatavtrycket sker även om det kompenseras. “netto noll klimatgasutsläpp” skulle teoretisk sätt kunna vara möjligt men inte “noll klimatavtryck”. Att Arla tillåts vilseleda kunderna så här är jäkligt märkligt.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om mat och klimat