Här är vad jag valde att ta hem från senaste turen till två butiker med cykel. Många andra dumpstare ute, men det blev en del i alla fall. När jag är ute och föreläser om dumpstring och matsvinn får jag ofta frågor om motsägelsen i att vara emot matsvinn och leva gott på maten det genererar på samma gång. ”Om svinnet försvann skulle du ju inte kunna hämta hem gratis mat länge.” Och det är ju en relevant undring. Vi sparar ungefär 4000 kronor i månaden på att jag hämtar hem skräpmat. Trots det skulle jag dock utan att blinka byta bort det mot att butikerna hade så lågt svinn att det inte var någon idé att dumpstra längre.

Förutom att det bland annat skulle minska växthusgasutsläppen, övergödningen, utfiskningen, och utsläppen av miljögifter, så vore det rent egoistiskt vara jäkligt bekvämt att handla sin mat i butik istället. Slippa vara ute sena kvällar, slippa tvätta rent förpackningar från kladd, slippa sortera och slänga de där enstaka dåliga apelsinerna i näten och slippa bekymret med att välja vad man ska ta med hem och vad man ska lämna.

Tyvärr tyder allt på att den dagen är väldigt avlägsen och så länge det slängs hundratals ton perfekt mat i butikernas sopor varje dag känns att sluta dumpstra inte som något alternativ.

Missa inga fynd! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: