Det här är resultatet från senaste tiden. Många dumpstrare ute så vi kom tvåa till flera ställen. Min halva blev ändå bland annat tio liter mjölk, sex påsar riven ost och massor av potatis. En sak som förundrar är att det vecka efter vecka efter vecka slängs många tiotals liter mjölk av samma butiker. Ofta har innehållet hällts ut så man bara hittar tomma förpackningar, men ganska ofta är de fulla också. Det kan ju rimligen inte vara så att personalen inte märker att de kastar 40-120 liter mjölk i veckan och de där beställningssystemen som sägs vara så effektiva i att motverka att svinn uppstår borde väl göra någon nytta.

Den enda rimliga slutsatsen är att man satt i system att beställa för mycket mjölk för att det inte ska finnas en risk i världen att det någonsin saknas mjölk av någon fetthalt i butiken. Det följer väl bara marknadens logik. Det konstiga är ju att det kan vara lönsamt att göra så. En orsak är att det är för billigt att slänga mat. En annan att mjölken kostar för lite. Om bönderna fick ett skäligt pris för mjölken de producerar och mjölken blev till exempel dubbelt så dyr så skulle butikerna inte anse sig ha råd att köpa mjölk som de vet att de kommer att kasta. Minst en av orsakerna till det sjuka svinnet behöver åtgärdas.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn: