Under arbetet med min reportagebok ”Svinnlandet” intervjuade jag Arlas dåvarande kvalitetschef Bengt Ljunggren som berättade att om de satte ett bäst före-datum långt efter produktionsdatumet på produkter som håller jättelänge så fick de mängder av frågor från konsumenter som undrade hur mycket konserveringsmedel de proppat i dem, fast de inte innehöll några alls. Det stämmer säkert för när man skriver om produkter som håller lång tid efter datumet dyker ofta frågor om tillsatser upp.

Många produkter som håller länge behöver dock inga konserveringsmedel alls eftersom de är upphettade till en temperatur där alla eventuella sjukdomsframkallande bakterier och jästsvampar dör. Sedan förpackas de och så länge förpackningen är intakt uppkommer inget som kan göra att produkten jäser eller blir farlig att äta eller dricka.

Ett sådant exempel är juice som oftast är pastöriserad. Juicer som färskpressade jäser ganska snabbt och även juicer som är lågpastöriserade kan jäsa efter ett tag, men de flesta är upphettade nog för att i stort sett aldrig bli dåliga och håller därför nästan hur länge som helst. Och när det gäller fruktdrycker som MER och liknande, som även har tillsatt socker, så håller de ännu längre eftersom socker är konserverande. Så länge juicernas förpackningar inte svällt upp är det sällan något fel på dem och även om de svällt upp går de oftast att dricka ändå.  

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om hållbarhet!