Det på bilden är vad jag valde att ta hem från senaste svängen till två butiker. Kvarlämnat blev bland annat ett gäng Paradis-askar, ett par säckar med färdigmat, ett 30-tal mozzarellaostar med mera. En snabb googling visar att det händer mycket i butikernas matsvinnsarbete just nu. Åtminstone är åtgärderna många.

Butiker skänker till massor av välgörenhetsorganisationer. Butiker planerar sina inköp noga. Butiker sätter ner priset när släng varan-datumet närmar sig. Butiker säljer svinnlådor. Butiker samarbetar med Food2change. Butiker samarbetar med Rescued Fruits. Butiker samarbetar med Refood. Butikskedjorna har utvecklat smarta förpackningar som minskar svinnet. Butiker samarbetar med Karma. För att ge några exempel.

Ändå märks det ingen skillnad i sopkärlen. Det slängs precis lika mycket mat nu som när jag började dumpstra för över sju år sedan. Hur är det möjligt? Det enklaste svaret är att hur många åtgärder man än tillför till ekvationen så är den enklaste lösningen alltid att kasta det som blivit över i soporna. Och så länge det inte blir kostsamt för butiker att ta till den åtgärden så kommer det fortsätta även om det kommer 1000 nya appar som har lösningen på problemet. Politiska styrmedel. Där finns det lösningar som kan fungera på riktigt.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn!