Här är hälften av vad vi valde att ta hem från senaste turen. Vi lämnade bland annat säkert ett halvt ton apelsiner i nät, över 100 ägg och över 100 liter mjölk. Nu har det gått ännu ett år utan att det tagits några politiska åtgärder mot svinnet förutom att Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket fått lite kaffepengar att göra några småprojekt för. Det finns fortfarande ingen i närheten av fullständig statistik över svinnet, det är fortfarande billigt för företagen att slänga mat, det är fortfarande grönt ljus för att slösa på våra gemensamma resurser för att öka lönsamheten, det är fortfarande okej att elda upp mat samtidigt som folk inte har råd att köpa mat.

Den gemensamma nämnaren för länder som lyckats minska svinnet ordentligt, som Storbritannien och Danmark är att det satsats mycket pengar från politiskt håll. I Sverige satsar man nästan ingenting. Målet är att svinnet ska halveras till 2030, men just nu tyder inget på att det ska lyckas. Låt oss hoppas att åtminstone något steg i rätt riktning tas under 2021.

Missa inga fynd! Gilla Dumpstringslyx på Facebook!