Bilden visar min halva av vad vi valde att ta hem från senaste turen. När representanter för butikerna uttalar sig om “det lilla svinnet” som ändå uppstår i butik brukar de ofta framhålla att kundernas beteende är det största problemet. Kunderna klämmer på avokado så den blir dålig. Kunderna väljer bort grönsaker som inte ser perfekta ut. Kunderna vill inte betala fullt pris för varor med kort datum. Jag tänkte analysera kundernas inblandning i fynden från den här turen.

Tomaterna, paprikorna, äpplena, klementinerna, apelsinerna, rotsakerna och blåbären var kastade för att en eller två blivit dåliga i ett flerpack. Kan det vara kundernas fel? Svar: nej. Äggen hade kastats för att ett eller två gått söner i paketen. Kundernas fel? Svar: nej. Majonnäsen hade kastats för att flera burkar i ett flak gått sönder. Kundernas fel? Svar: Inte särskilt troligt. Det skulle ju kunna vara en väldigt vinglig kund som råkade putta ner ett helt flak, men eftersom majonnäs inte säljs i flak bör olyckan skett redan på lagret eller i transporten. Så: Nej.

Bakchokladen som kastats låg i en oöppnad kartong med tio stycken i och hade alltså inte ens lämnat lagret. Kundernas fel? Svar: nej. En kaffepaketet var kastat på grund av vakuumsläpp. Kundernas fel? Svar: nej. Det andra kaffepaketet var kastat för att pappersomslaget fått en reva. Kundernas fel? Svar: Troligen inte. Rotfruktschipspåsen var kastad för att det var en glipa längst upp på påsen. Kundernas fel? Svar: nej. Lösgodis (med papper på) som rensats ut när nytt godis kommer in (långt kvar till släng varan-datumet). Kundernas fel? Svar: nej.

Juicen, mjölken, yoghurten, den rökta laxen, grädden, smoothien, den färska pastan och smördegen var kastade på grund av släng varan-datumet. Kundernas fel? Svar: Det beror på hur man ser på det. Det kan ju delvis bero på att kunderna är kräsna och undviker att köpa med kort datum och inte väljer en ny sort bara för att priset är nersatt (juiceflaskorna hade rea-lappar). Å andra sidan kan man inte riktigt begära att kunder köper saker bara för att det är kort datum. Det finns ju begränsningar i hur mycket man kan äta och dricka. Och att man ska betala fullt pris för en produkt med kort datum är också mycket begärt. Många tror ju att det finns någon logik bakom hur datumen är satta. Så: nej.

Så om man ska summera de kastade varorna på bilden så är den enda som egentligen skulle kunna vara kundernas fel burken med salladsost. Den kan faktiskt ha kastats för att en kund tagit ut den från kylhyllan och ställt den i en annan hylla i butiken. Men jag vet förstås inte säkert. Även om den teorin stämmer så är det ju en rätt liten del i det hela. Hur kommer det sig då att det är burken med salladsost och inte det andra butikerna väljer att lyfta fram när de pratar om matsvinn kan man undra?

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn: