Bilden visar min halva av vad vi valde att ta hem från senaste turen. Vi lämnade bland annat minst hälften av alla klementiner och apelsiner, två säckar kött och hoppade över två butiker för att vi inte skulle klara av att ta hand om mer. När det gäller klementinerna och apelsinerna så var alla slängda av samma anledning, att en eller två blivit dåliga i nät och då slängs hela nätet, vilket sätter fingret på kärnan i varför svinnet är så svårt att komma till bukt med. Flerpack av frukt och grönsaker är den i särklass vanligast orsaken till svinn i butiker. Helt enkelt för att det tar för mycket tid att stå och plocka ut de bra frukterna ur näten, korgarna och påsarna och sälja dem i lösvikt istället.

Om frukt och grönsaker bara såldes i lösvikt skulle inte problemet finnas, eftersom det är superenkelt att bara plocka bort en dålig apelsin och slänga den. Ändå ökar flerpacken istället för att minska trots att butikerna säger att de har som mål att halvera svinnet till 2025. Och orsaken till det är att man säljer mer i lösvikt eftersom kunderna då har en tendens att ta ett nät med 25 apelsiner istället för att plocka ihop så många de behöver, vilket även leder till svinn i nästa led eftersom några ofta hinner bli dåliga hemma innan de äts upp. Det kan man läsa mer om i min artikel i Aftonbladet här.

Och det är ju just det som är problemet. Vinstdrivande företag kommer sällan göra åtgärder mot svinnet som går emot huvudsyftet för ett vinstdrivande företag, nämligen att generera så hög lönsamhet som möjligt. Är då svinnet i butiker ett olösligt problem? Nej. För om de styrande använde sig av politiska styrmedel som gjorde det dyrt att slänga mat, till exempel höga skatter på svinnet eller regler om att man måste göra något annat med maten än att slänga den så skulle butikerna anpassa sig blixtsnabbt eftersom de fortfarande skulle sträva efter högsta möjliga lönsamhet. Men då krävs det politiker som vågar ta sådana beslut och sådana har vi inte sett mycket av de senaste 20 åren.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn!