Bilden är från en av Uppsalas soprum i veckan. En hel tunna full med burkar med Zeinas hummus. Det sätter fingret på ett av de stora orsakerna till svinn. Lanseringen av nya produkter. Ofta handlar det om nya konstiga smaker som kunderna inte köper för att de är vidriga. Men det kan också vara som här. Vanlig hummus med ett nytt varumärke. Problemet när nya produkter lanseras är nämligen att det automatiskt leder till ett överskott i tillgången som oftast inte återspeglas i efterfrågan.

Ska en ny hummus slå sig in på marknaden behöver den plocka marknadsandelar från redan existerande hummus (för det är inte särskilt troligt att folk kommer äta mycket mer hummus bara för att det kommer ett nytt märke) och under övergången finns alltså både den gamla och den nya hummusen samtidigt och någon av dem måste bort helt eller delvis. I det här fallet blev det den nya.

Tack för bilden Razvan Nicolae Radu!

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn: