I veckan röstade EU-parlamentet om en lag mot att kalla vegetariska produkter för saker som är förknippade med kött. Orsaken sägs vara att undvika att förvirra kunder.

Vad är den absolut viktigaste politiska frågan i Europa just nu? Vad borde politikerna lägga all sin tankekraft och energi på? Pandemin som dödar tusentals människor varje dag och lamslagit stora delar av välden? Klimatkrisen som kommer göra planeten obeboelig inom några decennier? Nej nej. Det viktigaste är några fransmän som kommit på idén att börja kalla korvar för cylindrar och burgare för puckar. Annars hotar förvirringen bli så stor att hela EU-samarbetet spricker.

Det är ju bara att kolla på allt kaos vegokorvarna har ställt till med sedan de lanserades för si sådär 50 år sedan. Massor av människor har råkat äta sojakorv av misstag och flera av dem har varit nära att falla ner döda på fläcken. Som tur är har brödet, ketchupen och senapen lyckats hålla dem vid liv hela vägen till sjukhuset. Men förvirringen är stor.

Man kan kanske tycka att ordet ”vego” som står framför ordet ”korv” skulle fungera som en ledtråd. Man kan också argumentera för att folk som är så förvirrade att de inte kan skilja på vegokorv och köttkorv kanske har större problem än sin kosthållning. Men man får inte glömma att det är en del av problemet. Det är ju de svaga grupperna i samhället som drabbas hårdast av vegokorvförvirringen.

Tänk på den stackars gamla änkan som sparat sina sista skärvor av pensionen för att köpa en god frukostkorv och bryter ihop när hon inser att hon inte fått en endaste liten bit dött djur för pengarna. Tänk på den bakfulla ynglingen som inte kan knäcka ångesten när han får rödbetsjuice istället för koblod mellan tänderna. Och barnen. Vi måste tänka på barnen! Den stackars flickan som blir utskrattad av kompisarna när den stressade pappan råkat köpa vegokorv till barnkalaset.

Det är för deras skull de franska filantroperna kämpat för att få igenom förslaget. I förhållande till det lidandet är vegocylindrar och vegopuckar faktiskt inte en särskilt stor uppoffring.  

Foto: Steven Depolo

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: