I våras uppdaterades siffrorna över matsvinnet i svenska livsmedelsbutiker. Naturvårdsverkets tidigare siffror (som ingen som hade någorlunda koll trodde på) låg på 30 000 ton. När butikskedjorna valde att dela med sig av sina egna svinn blev siffran istället 100 000 ton. En betydlig skillnad. Men räcker egentligen det? Knappast.

Här är några aspekter som gör siffrorna låga:

* Returbrödet – När brödleverantörerna kommer med nytt bröd tar de tillbaka det gamla (som oftast har några dagar kvar till bäst före-datumet. Det räknas inte in i butikernas svinn.

* Andra returvaror – Produkter som färdiga sallader och mackor, en del juice och andra varor tas liksom brödet i retur av leverantörerna och räknas inte in i butikernas svinn.

* Reklamationer av frukt och grönsaker – När en pall med bananer kommer till en butik som några är dåliga på reklameras hela pallen och kastas antingen av butiken eller skickas tillbaka. I inget av fallen räknas det till butikens svinn.

* Reklamationer av skadade varor – när varor kommer till en butik som har fraktskador reklameras hela pallen eller enskilda varor som kastas av butiken. I inget av fallen räknas det till butikens svinn.

* Felberäkningar av svinnet – när forskarna Mattias Eriksson och Ingrid Strid undersökte svinnet på sex Willysbutiker upptäckte de att personalen oftast inte väger frukt och grönsaker innan de kastas och registreras som svinn utan gör en uppskattning. Uppskattningen är oftast lägre än verkligheten.

Den officiella siffran ligger alltså sannolikt betydligt lägre än hur verkligheten ser ut. Och eftersom kategorin grossister saknas i den officiella svenska statistiken försvinner mycket av det här svinnet helt.

När jag började dumpstra var en av sakerna som slog mig hur mycket mat som slängdes trots att butikernas siffror var så låga. Det hade son naturliga (eller vad man nu ska kalla det) förklaring. Här är min halva från senaste rundan. Det blev en kortare runda än vanligt eftersom min dumpstringskompis behövde koma hem tidigt, men den gav en del. Bland annat ett tråg hummus, några nät klementiner kastade på grund av att en eller två blivit dåliga, deodorant kastad av oklar anledning, yoghurt, saft och godis kastade på grund av släng varan-datumet och vita bönor i tomatsås som kastats för att konserven blivit bucklig.

Missa inga fynd! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: