Jag mejlade Lidl och frågade om deras kampanj ihop med Oatly och havregurten. Skrev att jag hade förstått att den slängdes i stora mängder just nu. Skrev inget om dumpstring eller min blogg. Men så dagen efter hade Lidl svarat på mitt mejl i en kommentar till blogginlägget om Lidl och Oatly. Rätt obehagligt. Ville de markera att de visste vem det var som mejlade eller vad var poängen? Här kommer i alla fall svaret:

“Hej!

Tack så mycket att du hörde av dig kring detta, precis som du tycker vi att matsvinnsfrågan är jätteviktig. Låt oss reda ut vad det är som har hänt i just det här fallet.Som du själv nämner är matsvinn en högt prioriterad hållbarhetsfråga för oss. En fråga som vi tar på minst lika stort allvar är våra kunders hälsa och vi följer självklart alla lagstiftningar kring livsmedels- hantering och säkerhet. I det här fallet rör det sig om kylprodukter som under transporten till våra butiker hamnat utanför den slutna kylkedjan. Det innebär att vi inte kunnat garantera att de är okej att äta. Det här är såklart djupt olyckligt, eftersom det innebär att vi måste kasta produkterna, men heller ingenting vi får eller vill hantera annorlunda. Vi kan helt enkelt inte riskera att någon av våra kunder blir sjuka. Det vi däremot kommer göra är att gå till botten med vad som har hänt under den här transporten. Att den här typen av situationer uppstår är väldigt ovanligt, men vi vill naturligtvis göra allt för att kunna minimera den här typen av fel. De produkter vi tar in under våra kampanjveckor, till exempel Havregurt med smak av jordgubbe och vanilj, är ofta populära och tar i regel slut redan under själva kampanjveckan. I de fall det finns produkter kvar behåller vi självklart dem i butiken längre än så, ofta med ett nedsatt pris, just med tanke på matsvinnet. Skillnaden mellan produkter i vårt ordinarie sortiment och vårt kampanjsortiment är helt enkelt att de senare inte fylls på när de tar slut i butik.Jag hoppas att det här gjort det lite mer tydligt hur vi jobbar och vad som ligger bakom situationen du skriver om. Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

//Vännerna på Lidl”

Enligt Vännerna på Lidl har alltså kylkedjan brutits på väg till butik. Det som är lite märkligt i historien är ju att dumpstrare över hela landet har hittat samma havregurt kastad under veckan det var kampanj. Då måste alltså flera kyllastbilar ha gått sönder samtidigt i olika delar av Sverige. Eller kör samma lastbil ut havregurten till alla butiker? Många frågor. Jag har mejlat följdfrågorna till Lidl. Återkommer med svar.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook: