“För oss är minskat svinn lika förnuftigt som självklart” skriver Lild på sin hemsida. I verkligheten lever inte matkedjan riktigt som de lär. På senaste turen hittade vi mer Oatly havregurt än vi kunde ta hand om. Först tänkte jag att havregurten kastats på grund av att många valt att bojkotta Oatly för Blackstoneinvesteringen, men det stämde inte. Eftersom havregurten har bäst före-datum i januari nästa år gjorde jag en extra sökning för att se om det fanns något återkallande. Det gjorde det inte, däremot hittade jag ett pressmeddelande från Lidl om att de utökat sitt samarbete med Oatly genom att börja sälja flera av deras produkter. Dessutom, skrev de, skulle de under vecka 37 sälja produkter som Oatly havregurt jordgubb och Oatly havregurt vanilj. Det här betyder att de haft produkterna i sortimentet en vecka och efter den veckan slänger de paketen som inte sålts, trots att bäst före-datumet alltså ligger flera månader fram i tiden. Jag har skickat några frågor om det till Lidls kundtjänst men inte fått svar än. Återkommer om det.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn: