I veckan skrev Dagens Nyheter om Preems planerade utbyggnad i Lysekil. Jag tänkte att jag också skulle skriva lite om Preem i samma journalistiska anda. Här kommer det: ”PREEM är Sveriges största drivmedelsbolag. Vår vision är att leda omvandlingen mot ett hållbart samhälle. Preems två raffinaderier räknas till de mest moderna och miljöanpassade i Europa med en raffineringskapacitet på över 18 miljoner kubikmeter råolja per år. Vår verksamhet omfattar produktion, försäljning, distribution samt trading och …”

Men vänta. Nu råkade jag ju klistra in Preems egen text om sig själva i inlägget och så fungerar ju inte seriösa bloggar även om det verkar fungera för ledarredaktionen på landets största dagstidning. Men det måste ha varit ett misstag va? Inte kan väl DN på allvar mena att utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil som skulle öka Sveriges utsläpp med 1,7 miljoner ton koldioxid är nödvändig för att rädda världens klimat? Om de nu tycker att det är så viktigt med nya arbetstillfällen och fri marknad så kunde de väl åtminstone ha skrivit om pressmeddelandet lite tydligare så att det inte var så uppenbart att de bara omformulerat Preems egna ord lite grann men behållit företagets hela andemening? Granskande journalistik är viktig, inklistrande pressmeddelanden är en fest för alla klimatskeptiska mediekritiska foliehattar.

Missa inga klimatsågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: