Nyligen gick det ut ett återkallande från vegomatproducenten Naturli som handlade om en batch av deras margarin Vegan Bredbart. Batchen återkallades på grund av att margarinet riskerade att mögla snabbare än det normalt gör. En massa Vegan bredbart kastades i butikernas sopor och hittades av dumpstrare och på olika dumpstringsforum började det diskuteras om man bör äta det eller om det kan vara farligt. Några som kommenterade påstår att folk blivit sjuka, andra tyckte att det var värt att chansa om man inte såg något mögel. Därför tänkte jag skriva lite här om mögel.

Det finns tusentals olika sorters mögel. En del är på olika sätt farliga för människor och andra inte. På grund av att forskningen är starkt eftersatt på området vet vi inte hur de flesta mögelsorter påverkar kroppen. Det finns en sorts mögel som växer på nötter och spannmål från exotiska länder som producerar cancerogena mögelgifter. De kan man undvika genom att till exempel bryta isär paranötter. Om de är mögliga syns det. Det finns också ett slags mögel som växer i frukt och bär som kan ge upphov till magsjuka, om man till exempel äter möglig sylt.

När det gäller övriga mögelsorter, på exempelvis grönsaker och mejerivaror vet man inte om de är cancerogena. Om de är det så handlar det om regelbunden exponering. Man får inte cancer för att man äter en möglig grönsak.

Man behöver alltså inte vara orolig för att man råkar äta en macka eller gurka eller Naturlis Vegan bredbart och först i efterhand upptäckt att det är mögel på den. Man behöver inte heller vara rädd för att äta livsmedel som eventuellt är på väg att utveckla mögel. Till exempel en fralla i en påse där en annan fralla möglat. Mögelsporer finns överallt omkring oss hur vi än gör. De blir eventuellt farliga först när de utvecklats till mögelsvampar.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn: