Redan i början av 1990-talet började forskare varna för att fortsatta utsläppsökningar skulle få förödande konsekvenser för klimatet på jorden. I början av 2000-talet var de flesta överens om att utsläppen av växthusgaser måste minska drastiskt för att vi ska ha en chans att fortsätta leva på den här planeten. 2006 började statliga Vattenfall bygga det som skulle bli ett av världens största kolkraftverk utanför Hamburg i Tyskland. Bygget försenades flera gånger eftersom både tyska myndigheter och EU satte käppar i hjulen, men för fem år sedan stod det klart. Det hade då kostat 30 miljarder svenska skattekronor att bygga, vilket gör det till världens dyraste kolkraftverk. Som alla (utom möjligen Vattenfall själva) redan hade räknat ut på förhand går nu verket med jätteförlust, så våra skattepengar fortsätter täcka upp för miljökatastrofen det statliga bolaget skapat.

När man börjar läsa på om hela historien kring Moorburg hopar sig frågorna. Vilka personer är det egentligen som jobbar med strategierna på Vattenfall? Hur kunde de personerna helt ha missat nedgången för kolkraft i Europa de senaste 20 åren? Varför vill ett statligt svenskt bolag så gärna förstöra klimatomställningen att de tycker att det är värt rättsprocesser med både EU och tyska staten?

Och den kanske viktigaste frågan: Varför stoppar ingen deras miljövidriga framfart? När staten äger Vattenfall måste väl staten kunna stoppa det vansinniga slöseriet med skattepengar? Eller finns det något självändamål med att ha ett ondskefullt bolag som halva Europa hatar för att det förstör deras klimatpolitik? Enligt Vattenfalls hemsida skyddar dock kraftverket fiskarna i Elbe eftersom man byggt en tekniskt innovativ fisktrappa till dem. Vad som inte står är att man tvingades bygga trappan för att kraftverkets kylvattenanläggning helt hotade att slå ut fiskpopulationen i floden. I jämförelse med de som styr Vattenfall framstår fan Donald Trump som en stor tänkare.

Bild: Vattenfall.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: