På den dödskallemärkta inspelningen av Lars Ekborgs sketch “Bunta ihop dom” från 1968 berättar Lars Ekborgs huvudkaraktär att de har haft skönhetstävling i byn. “Ingen vann.” Det resultatet borde ha blivit utfallet när WWF utser Årets klimatstad i Sverige också. Varje år. I år vann Uppsala för andra året i rad. Detta efter att staden har minskat utsläppen med 1-2 procent.

Uppsala har också utsetts till Årets cykelstad. Band annat efter att ha breddat cykelvägarna utanför stan. Man har alltså lagt ut en massa klimatbelastande asfalt för att göra cykelvägar breda på platser där det aldrig är någon trängsel på cykelvägarna. Ja oj var klimatsmart!

För att vi ska lyckas hålla Parisavtalet måste världens utsläpp av växthusgaser minska med 7.6 procent per år. Rimligen måste vi i västvärlden minska dem betydligt mer än så. Eftersom vi har en mycket större klimatpåverkan att ta av med våra extrema överflödsliv. Dubbelt så mycket vore rimligt. Ändå räcker en minskning med 1-2 procent för att ta hem priset.

Om Uppsala hade minskat utsläppen med över 10 procent hade det varit rimligt. Om Uppsala hade verkat för att lägga ner Vattenfalls värmekraftanläggning som eldar inhemska och importerande sopor bestående av material som skulle gå att återvinna också (placerar Vattenfall Uppsala på nionde plats bland Sveriges största utsläppare).

I “Bunta ihop dom” berättar Lars Ekborgs karaktär att en av de medverkande i skönhetstävlingen var så ful att sågbocken gick ut när hon kom in i vedboden. Någonstans på den klimatnivån måste rimligen de medtävlande kommunerna ligga på.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: 

Foto: Angie Gray.