Det finns människor med dålig självkännedom. Som påstår att de är stresståliga, men hetsar upp sig för minsta småsak. Som säger att de är generösa, men aldrig bjuder på något. Och så finns Idi Amin. Diktatorn, som regerade Uganda 1971-1979 framställde sig själv som en skön snubbe, men låg bakom massmord på hundratusentals människor. Det finns också företag som framställer sig som hållbara, fast de samtidigt jobbar hårt stenhårt på att förstöra livet på jorden.

En liknande figur som Idi Amin sitter just nu vid makten i Brasilien. Under hans överseende skövlas Amazonas regnskog och urbefolkningen fördrivs från sina hem för att främja produktionen av sojabönor och kött. Kött som säljs av alla stora svenska matbutikskedjor.

Okej, många har förstått för längesedan att det är lönlöst att tro att stora vinstdrivande företag ska bry sig om något annat än företagets lönsamhet. Men någon jävla girighetsgräns måste det väl ändå finnas?

I en artikel i Aftonbladet påstår kedjorna att de minsann har full koll på var det brasilianska köttet kommer från. Bara gårdar som inte skövlar regnskog. Det är nämligen fullt spårbart. Bara det att när kontroller gjorts har det visat sig att systemet inte fungerar något vidare. Det finns en enkel lösning på det problemet. Nämligen att sluta kränga produkter från Brasilien. Svenska butikskedjor måste faktiskt inte välja att stötta en högerextrem galning som lustmördar alla chanser att rädda oss från en klimatkris. Det finns goda chanser till plussiffror i bokslutet även utan det.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: