”ICA tar ansvar” kan man läsa på Sveriges största butikskedjas hemsida. För Axfood (som äger Willys och Hemköp) är ”hållbarhet nyckeln till framgång”. När man tar en sväng till deras butikers soprum och containrar ser det inte riktigt ut så. Det här är vad jag valde att ta hem när jag tog en sväng till två butiker. Ett paket tvättmedel kastat på grund av att det läckte lite från en skarv. Fem liter cocosmjölk kastade för att det sjätte paketet gått sönder och läckt lite på de andra. En parmesan kastad för att vakuumet släppt lite. Tre konserver kidneybönor slängda för att konserverna blivit lite smutsiga (bäst före-datum om fyra år). Schalottenlök kastad för ett en i varje nät blivit lite ful på skalet. Sparris slängd för att en i varje knippe blivit dålig. Ägg kastade för att ett två i 10-packet gått sönder. Morötter och potatis kastade för att en eller två i varje påse blivit fula. Bananer kastade för att en i klasen hade fått en fläck. Två ostar och en liter fil kastad för att bäst före-datumet närmade sig. Bland sakerna jag valde bort fanns det bland annat en säck med kött, massor av grönsaker. Hittade dessutom två säckar med tomma uthällda paket mjölk och fil. Butikskedjorna kan säkert ura en del kunder genom att sätta ner priset på några få varor och skriva fina ord om hållbarhet på sina hemsidor. Vi som ser hur det ser ut i deras sopor lurar man inte så lätt.

Missa inga insikter! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: