Motsvarande 140 miljarder kronor. Så mycket begär den europeiska flygindustrin i stöd pengar från ländernas regeringar. På skattebetalarnas bekostnad. Och över hela kontinenten förbereds nu krispaket till flygbolagen. Bara i Sverige har regeringen avsatt fem miljarder till de svenska flygbolagen. Utan några miljökrav i gengäld.

Ni vet den där kompisen på lågstadiet som alltid tiggde till sig godis av sina kompisar. Trots att han fick mer pengar än någon annan av sina föräldrar var han alltid pank. När veckopengen kom stack han nämligen till kiosken och handlade upp den direkt och satte i sig godiset på nolltid. Sedan blev det dags att tigga igen. En jobbig jävel. Men trots att han var en jobbig jävel skulle han aldrig kommit på idén att föreslå att resten av klassen samlade in och donerade nya pengar till honom när hans godis var slut. Helt enkelt för att om han gjorde det skulle han bara ha blivit utskrattad.

Flygindustrin har sedan 1944 till skillnad från alla andra transportmedel inte behövt betala någon skatt på bränsle. Det gör att flygbiljetterna varit orimligt billiga och flygbolagen tjänat orimligt mycket pengar. De har även berikat sig med en rad olika stöd till allt från tillverkningen av planen till offentligt ägda flygplatser.

Men varje gång det blir kris är de plötsligt helt panka igen och staten får skrapa ihop nya skattepengar för att hjälpa stackarna. Det rimliga är ju att pengarna ges med visst förbehåll. Som att delar av intäkterna ska öronmärkas till utveckling mot mer miljövänlig teknik och till klimatkompensation (jag känner till osäkerhetsfaktorn i om det fungerar, men bättre än inget). Och framförallt att pengar avsätts till en buffert som kan användas vid kriser istället för att all vinst går till aktieutdelning.

Det är dags för den jobbiga killen att vakna upp i verkligheten. Trycker man i sig allt godis på nolltid kommer ingen tycka synd en när det är slut.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: