Corona smittar från person till person. Det verkar också kunna smitta via ytor som dörrknoppar, handtag och räcken i offentliga miljöer. Att det skulle smitta via trottoarer och gator är högst osannolikt. Ändå har många länder börjat spreja gatorna med miljöskadligt desinfektionsmedel.

Okej, det är mycket vi inte vet om hur Corona smittar än. Och det är förstås bäst att ta det säkra före det osäkra. Men det måste ju finnas gränser. Även om det skulle visa sig att viruset teoretisk sett skulle kunna smitta via gator och trottoarer så är det ju rätt osannolikt att det ändå skulle göra det. Inte många har för vana att lägga sig ner och slicka på marken. Inte heller att dra på gatstenar med händerna och sedan stoppa dem i munnen. Det är det knappast någon som tror heller.

Så varför bestämmer politiker ändå att gator och torg ska sprejas med desinfektionsmedel? Ett svar på gåtan ger Claude Capillon, borgmästare i Rosny-sous-Bois: ”Vi befinner oss i en period där människor är rädda och desinfektion av gatorna är en handling som lugnar dem.” Det är väl ett motiv så gott som något för att göra en åtgärd som i övrigt är helt meningslös.

Problemet är att desinfektionsmedel är tillverkade för att ta död på saker. Och de är inte skräddarsydda för att bara ta död på virus utan riskerar att ta död på en mängd mikroorganismer och skada större liv och växter som kommer i dess väg. Mycket tyder på att det även är skadligt för människor. Man vet redan att det kan irritera hud och ögon. Men även andningsorgan. Alltså samma organ som hotas av Corona.

Konsekvenserna av sprejandet kommer vi att se först i efterhand. Med största sannolikhet blir de kostsamma både för miljö och människor. Ett väl dyrt pris för att göra människor lite lugnare.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: