Veckans klimatsågning. Coronakrisen är läskig, jobbig och leder till en massa lidande och död. Men den har också positiva effekter. Främst på klimatet. Eller skulle åtminstone kunna ha det om inte EU:s regler jobbade åt motsatt håll. Trots att Coronaepedemin gjort att flygbolagen har så gott som noll passagerare just nu så är luftrummet fortfarande fullt av flygplan. En del är förstås fraktflyg, men majoriteten är passagerarplan som går tomma på grund av en EU-regel som gör att ett flygbolag förlorar sitt start- och landningstillstånd på en flygplats om det inte använder minst 80 procent av sina avgångar.

Liksom vid tidigare kriser för flygen är ett tillfälligt undantag på gång, men det dröjer och tomma plan fortsätter flyga över Europa till ingen som helst nytta. Man kan tycka att det inte är så mycket att bråka om eftersom situationen är extrem. Undantaget kommer snart och krisen kommer vara över tids nog och allt kan återgå till det normala.

Tittar man lite närmare på problemet är det dock större än så. Regeln leder nämligen inte bara till att tomma plan flygs vid kriser utan även i vanliga fall. Ibland handlar det om enskilda krisande bolag som klamrar sig fast vid sina slots på viktiga flygplatser med näbbar och klor. Ibland är det bolag som väljer att flyga halvtomma plan trots att de skulle kunna få med alla passagerare till destinationen på färre plan. Och så vidare.

Just nu behövs ett snabbt undantag. Men innan Coronakrisen är över behöver hela systemet göras om. Den stundande klimatkrisen kommer bli många gånger läskigare, många gånger jobbigare och leda till många gånger mer lidande och död om den inte avstyrs. Och vi behöver ju åtminstone inte framkalla den genom att köra runt med tomma flygplan.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: