Nu i Coronatider skrivs det mycket om hamstring, hyllor som gapar tomma i butiker och kunder som inte får tag på hamstringsvänliga varor. Den spontana tanken är att just sådana varor knappast kommer att dyka upp i butikernas sopor. Men till att börja med blir det lätt tvärtom. Varor som de här, socker, havregryn, vetemjöl och pasta, har lång hållbarhet och kastas sällan på grund av att bäst före-datumet närmar sig. Men de dyker ofta upp ändå, kastade för att förpackningen gått sönder. Och när en större mängd omsätts av en produkt blir det också fler exemplar som får skador och kastas. För att butikerna ska börja ställa om till att tejpa ihop paket och sälja för halva priset ska det nog till en riktig kris och riktig brist på varor. Sedan får man i och för sig komma ihåg att butikerna knappast är de som ligger illa till, de har ju tvärtom glada dagar nu (rent affärsmässigt i alla fall) och de tjänar fortfarande mer på att slänga defekta varor och sälja nya för fullt pris. Om det blev en verklig brist på varor att sälja skulle det nog snabbt ändras, men där är vi inte än.

Gilla Dumspstringslyx på Facebook för mer om matsvinn!