För att en morot ska få vara klass 1 måste den gå att skala i ett drag (per sida antar jag. Enligt studien ”Kartläggning av svinnet i primärproduktionen” gör det här att cirka 27 procent av morötterna i Sverige sorteras bort redan i primärproduktionen på grund av att de är krokiga eller har ”två ben”. En del av dessa morötter kommer till användning i industrin eller som djurfoder. Men då gäller det att det finns ett bra flöde. Till exempel en gård med djur i närheten av gården där morötter odlas eller att det är nära till en fabrik där man använder morötter. Grönsaker av klass 2 är nämligen värda så lite att det ofta kostar mer att frakta dem längre sträckor än vad producenten får betalt för dem. Därför blir många bara svinn. Moroten på bilden var en av få som slunkit igenom och nått till en butik bara för att kastas där. Och visst den var lite svårare att skala än en rak morot av klass 1. Kanske 20 sekunder istället för 15 sekunder. Helt okej ändå. Är det inte dags att låta alla morötter vara morötter oavsett form?

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn!