Att spela spel med en femåring som hela tiden vill ändra reglerna påminner mycket om regeringens nuvarande klimatpolitik. Om det inte riktigt går som man vill ändrar man bara lite i förutsättningarna till ens fördel. Regeringens bollande med utsläppsgränser för klimatbilssubventionerna är ett bra exempel. Det går att läsa mer om på SVT:s hemsida här.

Från i år börjar EU mäta utsläppen från bilar mer realistiskt. Det gör att de flesta bilmodeller får högre utsläppsvärden än tidigare. En bra grej. Det är ju bra att veta vad utsläppen ligger på i verkligheten. Ett problem bara. Med det nya sättet att mäta hamnade flera av Volvos SUV:ar över gränsen för att få statliga subventioner. Och SUV:ar är det som Volvo tjänar mest på. De är dyra. Det går åt massor av material när de tillverkas. De drar mycket soppa. Hotad svensk tillväxt alltså! Äh det är ju lätt fixat, tänkte regeringen. Vi höjer bara gränsvärdena så får även Volvos mesta miljöförstörare på området vara med. Alla glada igen.

Ett problem med att låta en femåring bestämma reglerna när man spelar spel är att femåringen aldrig lär sig att bli bra på spelet på riktigt eftersom den inte behöver anpassa sig. Ett problem med klimatpolitik som anpassar sig efter företagens önskningar är att den inte fungerar.

En bra sak med marknadsekonomi är att den är relativt lätt att styra. Vinstdrivande företag strävar efter största möjliga vinst. Ändras förutsättningarna kommer företagen att anpassa sig. Blir det inte längre lönsamt att tillverka och sälja SUV:ar så kommer biltillverkarna satsa på mindre och miljövänligare bilmodeller istället. Men om de inte behöver anpassa sig så kommer de inte ändra på ett vinstgenererande koncept.

Driver man miljöpolitik på det viset så blir den meningslös och då skulle man lika bra kunna sluta låtsas att man gör det överhuvudtaget. Femåringen lär sig något när den gråtande inser att poängen med spelet försvinner om reglerna är utbytbara och pappa inte har lust att spela mer. Dagens svenska politiker verkar aldrig lära sig något trots att det gång på gång visar sig att deras parodi på miljöpolitik inte fungerar.

Foto: Volvo.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook!