Hur minskar man biltrafiken? Genom att höja bensinpriserna? Genom trängselavgifter? Genom att styra bra och billig kollektivtrafik? Nej. Enligt det blågröna styret i Stockholms stad minskar man den genom att höja biljettpriserna. Därför höjs i dag priserna på månadskort i Stockholm.

Runt om i världen är det fler och fler städer som väljer att införa avgiftsfri kollektivtrafik. Resultatet har blivit att många väljer att skippa bilen och åka kollektivt istället, att stämningen i kollektivtrafiken blivit bättre utan spärrar och biljettkontroller, att luften blivit renare och människorna gladare.

I stundande klimatkrisläge borde det vara den absolut mest självklara åtgärden i alla större städer i världen. Men de styrande i Stockholm väljer alltså istället att gå motsatt väg genom att höja avgifterna. Att de borgliga partierna som sitter vid makten är emot miljön och klimatet är inte helt oväntat. Att Miljöpartiet är det är aningen mer överraskande.

Självklart måste man kompromissa om man styr tillsammans med andra partier, men det här är en punkt som Miljöpartiet inte riktigt har råd att kompromissa bort om de ska behålla någon slags trovärdighet. En kompromiss kunde ju dessutom ha varit att ha kvar biljettpriserna på samma nivå istället för att slopa dem.

Sverige är ett av få länder i Europa där det gröna partiet inte har fått någon Gretaeffekt i opinionen. Och det är ju inte så konstigt. Ska man rösta på ett grönt parti så är det ju rimligt att det gröna partiet inser allvaret i klimathotet och arbetar för att motverka det. Annars finns det liksom ingen idé med det. Ett tips till Miljöpartiet är att partiets politiker läser på och uppdaterar sig lite om den senaste forskningen för att i alla fall få ett hum om de mest grundläggande utmaningarna vi står inför och sedan börjar anpassa sin politik efter det. Då ska de kanske se att de får sin belöning från väljarna.

Missa inga klimatsågningar. Gilla Dumpstringslyx på Facebook!