Min halva av senaste turens fynd. Intressantast är mjölken. En högpastöriserad mjölk med lite längre hållbarhet, som har bäst före-datum 30 november och inte läcker. Då finns det bara en rimlig förklaring till att den har kastats, nämligen att en kund har tagit den, ångrat sig och ställt den i till exempel godishyllan. När en anställd sedan hittar den måste den kastas eftersom kylkedjan är bruten. Är inte det är rätt märkligt beteende? Ett rätt vanligt problem som är svårt att komma till bukt med. Hur kommer det sig egentligen att kunder gör så?

När det gäller en högpastöriserad mjölk, som oftast håller flera veckor efter datumet, känns det egentligen onödigt, men samtidigt blir det antagligen för krångligt för de anställda att hålla reda på vilka kylvaror som tål en stund framme i värme och enklast är förstås att ha samma regler för alla kylvaror. men det leder också till massor av onödigt svinn. Är folk lata, för stressade eller bara ignoranta? Svårt att svara på.

Den här turen hittade vi också riven ost, falafel, basmatiris, massor av äpplen, meloner, plommon, broccoli, yoghurt, citrusfrukter och mycket mer. En riktigt givande tur.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn.