En av de absolut viktigaste sakerna som måste till om matsvinnet ska minska är att alla livsmedelsföretag börjar redovisa siffror över sitt svinn. När Lidl nyligen släppte årets hållbarhetsrapport blev de den första stora matkedjan i Sverige som gör just det. Lidls svinn är 6400 ton mat per år och de har 4,7 procent av marknaden. (Läs mer om det på Louise Ungerths blogg.) Om svinnet är lika högt bland de övriga av Sveriges butiker skulle det betyda att svinnet i svenska livsmedelsbutiker ligger på 136 000 ton. Det låter rimligt. I så fall skulle Sverige ligga på ungefär samma nivåer som våra grannländer och väldigt långt från de 30 000 ton som den officiella svenska statistiken hävdar. Det börjar bli hög tid för att Naturvårdsverket går ut med en dementi. De där siffrorna har gjort skada länge nog.

En sak man ska komma ihåg är dock att Lidls butiker har ett ganska litet sortiment jämfört med många av sina konkurrenter och enligt internationell forskning ger mindre sortiment mindre svinn. Så siffrorna för hela landet borde rimligen vara lite högre, men det återstår att se om de andra kedjorna följer Lidls exempel. Spännande! Nu känns det som att det börjar hända saker på riktigt.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn.