Smälter intrycken från Win Win Gothenburg Sustainability Award i går. När man lyssnade på samtalen på scenen var det lätt att få intrycket att det går superbra med matsvinnsminskningen i Sverige i dag. De flesta var överens om att man inte behöver någon lag liknande den i Frankrike, för här kommer livsmedelsföretagen själva lösa problemen genom samverkan. Det är knappast sant. Samtidigt som det pratas och pratas om hur mycket som händer så är butikernas soprum ungefär lika välfyllda som de var för några år sedan.

Problemet när det gäller butiker är att det är svårt för någon att gå före. Om till exempel Coop skulle sluta sälja frukt och grönsaker i flerpack och låta en del hyllor ibland vara tomma i slutet på dagen istället för att fylla på och tvingas slänga skulle kunderna antagligen gå till en annan kedja och handla där istället. Lagstiftning och regler skulle göra att det blev lika för alla, så att alla butiker exempelvis blev tvungna att låta bli att fylla på i slutet på dagen.

Jag tror inte att lagen, som den är utformad i Frankrike, är det bästa alternativet. Men helt klart måste någon form politiska styrmedel till för att lösa problemet. Vinstdrivande företag strävar efter högsta möjliga lönsamhet och då är alltid svinnet sekundärt. Det gör att problemet är olösligt så länge marknaden får verka helt fritt och så kan vi inte ha det.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn.