Jag har ju skrivit en hel del här i bloggen om hur flerpack av frukt och grönsaker leder till svinn. Helt enkelt för att om en frukt eller grönsak blir dålig slängs hela paketet eller nätet eller vad de nu är packade i. I min artikel i dagens Aftonbladet som man kan läsa här berättar ICA-handlaren Mårten Tenne om varför man trots det väljer att sälja i lösvikt. ”Det ärliga svaret är att man säljer med i flerpack”. Här har vi ett svårlöst problem som systemet ser ut just nu. De stora butikskedjorna vill gärna minska sitt svinn, men bara så länge det inte går emot vinstdrivande företags huvudsyfte, att få så hög lönsamhet som möjligt. Det är därför jag anser att man måste göra om spelreglerna och genom politiska styrmedel göra det dyrt att slänga. Om svinnet var en betydande kostnad så skulle butikerna få byta taktik för att få högre lönsamhet, som att skänka mer till välgörenhet, som att samarbeta med restauranger, som att rea ut produkter som nu slängs.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn.