De första datummärkningarna på livsmedel i Sverige kom i början av 70-talet. Orsaken var att konsumenterna inte längre skulle bli lurade att köpa gammal mat som såldes som om den var färsk. I dag har bäst före-datumen spelat ut sin roll eftersom de leder till massor av onödigt svinn. Dagens livsmedelsindustri är väldigt bra på att minimera sjukdomsframkallande bakterier i produktionen och finns det inga sjukdomsframkallande när en produkt packas så finns det inga när förpackningen öppnas eftersom sjukdomsframkallande bakterier inte kan uppstå ur tomma intet. Produkter med bäst före-datum blir alltså inte farliga i obrutna förpackningar. Ett undantag är lågpastöriserad mjölk och grädde, men vid det laget de kan ge upphov till magsjuka är de så äckliga att ingen skulle komma på tanken att äta eller dricka dem.

Så vad finns det egentligen för argument för att behålla bäst före-märkningen? Ja, att inte konsumenter ska bli lurade att köpa gamla varor. Men det går att lösa genom att ha kvar produktionsdatumet. Eftersom produkterna har produktionsdatum så blir den enda funktionen bäst före-datumet har egentligen att uppmana folk att slänga varan.

Om EU menar allvar med att man vill halvera svinnet till 2030 så skulle ett borttagande av bäst före-datumen antagligen vara den mest effektiva åtgärden. Däremot kan man ha kvar sista förbrukningsdag på produkter som rå kyckling. Det vore inte så trevlig att råka få med sig en tre veckor gammal kycklingfilé hem. Men bäst före-datumen finns det ingen anledning att ha kvar.

Gilla Dumpstringlyx på Facebook för mer om matsvinn.