Som det fungerar nu är det så att om en förpackning som levereras till affären gått sönder på vägen så reklameras varan och affären får tillbaka pengarna. Men när det bara handlar om enstaka varor så finns det ingen vits med att skicka tillbaka den (att transportera två paket bomullspinnar för att de sedan ska kastas av leverantören vore ju bara dumt). Butiken har då ingen möjlighet att sälja varan utan den måste kastas. Det här är ett systemfel som behöver rättas till, så att butikerna istället rear ut varorna för halva priset. Kostade de hälften så mycket är det nog många som skulle vara intresserade av att köpa även om förpackningen är trasig, men som det är nu finns inte den möjligheten. Och att det händer ofta kan jag intyga. I snitt varannan tur hittar jag någon eller några produkter som det hänt med. Ibland har andra sopor läckt in i den trasiga förpackningen och förstört innehållet, ibland inte. Det borde inte vara ett olösligt problem.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook och dela inläggen för att bidra till en ökad medvetenhet om svinn.