Det onödiga matsvinnet fortsätter. Dela gärna. Liksom en del andra varor säljs sill nästan bara under vissa perioder av året, vilket leder till en massa onödigt svinn. Nu när sommaren är slut ansågs också säsongen för matjessill vara över vilket gjorde att allt kastades, trots att bäst före-datumet på förpackningarna är i november 2020. Alla stor matkedjorna i Sverige har satt som mål att halvera matsvinnet till 2025. Då måste mycket hända de närmaste åren och det här är en sak som måste lösas. Det borde inte heller vara olösligt problem.

Om butikerna inte har tillräckligt stora lager för att spara säsongsprodukter med lång hållbarhet till nästa säsong borde lagren utökas eller så borde man skapa ett system där varor kan skickas tillbaka till centrallagret. Om inte det går så kunde de väl åtminstone rea ut varorna istället för att slänga dem. Det finns nog många kunder som gärna köper billig sill och sparar den i kylskåpet till jul eller påsk eller som liksom vi gärna äter sill även när det inte är någon högtid.

Jag tog bara nio paket (fanns ungefär dubbelt så många). Det blev också ett paket ägg, massor av enorma apelsiner, meloner, bomullspinnar, några chokladbitar, Skrattande ko-ost, rädisor, paprika, sallad, lime, selleri, gurkor och zucchini.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn och dumpstring.