Att producenter felmärker produkter med sista förbrukningsdag istället för bäst före-datum leder till onödigt matsvinn. Dels för att produkterna då inte kan säljas eller skänkas till välgörenhet efter datumet, men också för att konsumenter har större respekt för sista förbrukningsdag och då är mer benägna att slänga efter datumet.

Traditionellt sätts sista förbrukningsdag på sådant som färsk kyckling och köttfärs, alltså produkter som det kan finnas sjukdomsframkallande bakterier på utan att något gått helt snett i produktionen. Men på senare år har det dykt upp fler och fler produkter på marknaden som har sista förbrukningsdag trots att sannolikheten att de skulle bli farliga kort efter datumet är obefintlig. Ett sådant exempel är den nyligen lanserade vegetariska färsen från Naturli som jag hittade nyligen.

Därför mejlade jag Naturli’ och frågade varför de har sista förbrukningsdag och inte bäst före-datum på sin färs. ”På vilket sätt kan er produkt utgöra en fara för människors hälsa inom några dagar efter datumet?”

Jag fick svaret (översatt från engelska, Naturli är från Danmark och har ingen svensk kundtjänst): ”Vi rekommenderar inte att man använder våra produkter efter datumet, därför har vi valt sista förbrukningsdag istället för bäst före. Det kan innebära en hälsorisk att äta produkterna efter utgångsdatumet, därför rekommenderar vi det inte.”

Jag var förstås inte nöjd med svaret och frågade vidare: ”På vilket sätt kan det vara en hälsorisk? Vilka mikroorganismer skulle kunna utvecklas i era produkter i en temperatur under 8 grader och hur lyckas de komma in i er produktion? Det är väldigt ovanligt i vegetariska produkter.”

Då fick jag svaret: ”Vi anser att det kan vara en hälsorisk att äta mat efter utgångsdatumet och därför har vi satt sista förbrukningsdag för att vara på den säkra sidan.”

Jag: ”Det är sant att det kan vara en hälsorisk att äta VISS mat efter utgångsdatumet, rå kyckling som inte är tillräckligt genomstekt till exempel. Men när det kommer till vegetarisk mat är det väldigt ovanligt att det skulle vara farligt at äta det några dagar efter datumet. Era produkter är de enda köttsubstituten på den svenska marknaden som har sista förbrukningsdag istället för bäst före. Då undrar jag varför era produkter är mycket farligare än de andra. Om det är en hälsofara att äta era produkter ett par dagar efter datumet måste det vara ganska farligt att äta dem innan datumet också. Eftersom förpackningen håller sjukdomsframkallande bakterier borta så måste de i så fall finnas där från början och det låter oroande. Så jag frågar igen: på vilket vis är era produkter extra farliga jämfört med andra liknande?”

De svarar igen: ”Våra produkter är inte mer farliga än andra produkter. Vi väljer märkningen för att vara på vår säkra sida. Vi lovar att överväga om vi behöver ändra på märkningen. Tack för din input!”

Man får ge Naturli’ kredd för deras tålamod med frågorna i alla fall. När jag intervjuade Pop Bakery om samma sak slutade de bara svara. Och så får vi hoppas att de verkligen överväger och inser hur fel märkningen är.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att hänga med!