Ännu en producent som inte verkar ha koll på skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Sista förbrukningsdag ska enligt EU-förordningen 1169/201 sättas på livsmedel som “mikrobiologiskt är lättfördärvliga och därför efter en kort period kan antas utgöra en omedelbar fara för människors hälsa”. Produkter med sådan märkning får till skillnad från produkter med bäst före-datum varken säljas eller skänkas bort efter datumet, vilket gör att svinnet blir högre på sådana produkter.

Att en vegetarisk färs inom några dagar efter datumet skulle utgöra en fara för konsumenters hälsa är naturligtvis helt osannolikt. När jag i mitt reportage “Gammal mat: en kärlekshistoria” i Magasinet Filter hörde av mig till företaget Pop Bakery som sätter sista förbrukningsdag på sina pajdegar visade det sig att de inte förstod skillnaden mellan märkningarna eller bara struntade i det. Min gissning är att det kommer vara samma sak med Naturli, men jag kommer ändå höra av mig till dem och fråga. Återkommer om det när jag fått svar.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få inläggen i ditt flöde och hänga med.