I söndags kväll ringde min telefon. Han som ringde presenterade sig som Hans Purra från Haparanda innan han sa:

– Jag läste om dig. Du sa att du har hämtat skräp från affärer i fem år. Jag har gjort det sedan 1993.

Han berättade sedan om hur han hämtar mat som affärerna ska slänga för att ge till sina grisar, för att äta själv och för att köra över och skänka till barnhem i Ryssland. För 13 år sedan, 2006, sändes dokumentärfilmen “Svenskt skräp” på SVT som handlar om hans resor till Ryssland och skänker det som i Sverige anses som skräp. Hans Purra berättade att affärerna i Sverige slutade låta honom ta hand om maten efter att dokumentären sänts, men att han fortfarande gör det på andra sidan gränsen i Finland. Del ett av den fina dokumentären går att se här på Youtube. Och del två här på Vimeo.