När man läser om vilka mattrender som förutspås för 2019 ser det hoppfullt ut. Hållbarhet och minskat svinn finns med på nästan alla sidor som siar om matåret. Men just trender i sig leder också till massor av svinn. Ett övertydligt exempel för oss som kikar i mataffärernas sopor var kvargtrenden för ett par år sedan som gjorde att tunnorna svämmade över av kvarg i olika former och smaker precis varje gång man var ute och grävde.

Något som är trendigt just nu (eller kanske var det för ett litet tag sedan) är att göra pizza på flatbread. Och då slår det aldrig fel. Senaste svängen jag gjorde hittade jag en hel kartong med flatbread. Nya produkter är alltid ett problem eftersom ingen vet hur mycket eller lite de kommer att sälja och då tar man ofta i i överkant och då blir det svinn. Den bästa trenden ur svinnsynpunkt vore om trenderna upphörde.