Vi stod och dumpstrade i godan ro när en polisbil kom körande och stannade framför oss. Två poliser klev ur och undrade om vi hade sett några personer som varit i rörelse i området. Det hade varit en bilbrand i närheten. Det enda vi kunde bidra med var att några ungdomar gått förbi en bit bort och att vi sett en kille som såg skum ut som stod vid en lyktstolpe när vi körde förbi.

När den biten var avklarad började de titta på maten vi plockat ur tunnorna och lagt på marken.

– Och det här … det är INTE okej. Det är olagligt, sa den ena polisen.

Jag tänkte först att jag skulle förklara det juridiska läget för honom, att ingen vet om det är olagligt eftersom inget fall där någon tagit slängd mat ur ett öppet sopkärl varit uppe i rättegång. Att det inte finns något prejudikat. Men med tanke på hans sinnesstämning bedömde jag att det inte var läge att berätta för honom hur han skulle sköta sitt jobb, så jag höll tyst.

– Jag förstår ju varför ni gör det här. Vi sköter ju inte planeten som vi ska alla gånger. Men tänk om alla skulle göra som ni, då skulle ju inte affären få sälja något.

En rätt överdriven uppskattning av hur mycket svinn en butik har. Vore riktigt illa om de slängde så mycket mat att alla kunde låta bli att handla och hämta alla sin mat i soporna istället.

– Vi får tyvärr göra så här. Ni slänger tillbaka maten ni plockat ur. Ni får ta ut maten ur bilen och slänga tillbaka den också.

– Men den kommer ju från andra ställen. Det blir ju lite konstigt om vi slänger den här så de får högre sopavgift, sa jag.

– Ja, men ändå …

Tystnad.

– Ni får slänga tillbaka maten i alla fall. Vi kommer inte stå här och titta när ni gör det, men ni får göra det.

Sedan hoppade de in i polisbilen och åkte iväg och vi lastade in resten av maten i bilen och åkte hem. Jag är fortfarande lite osäker på om det där med “vi kommer inte stå här och titta när ni gör det” betydde att de såg mellan fingrarna med det eller om de bara inte ansåg sig ha tid att vara kvar. Resultatet blev detsamma i alla fall.

Mer om matsvinn och dumpstring i min reportagebok “Svinnlandet”.