När EU-regeln om att det inte är tillåtet att sälja krokiga gurkor togs bort 2009 förutspådde en del att man skulle få se mer gurkor med konstiga former i matbutikerna. det har dock inte hänt på grund av att affärskedjornas inköpare hela tiden hade hårdare krav på grönsakerna än vad EU hade. En stor del av matsvinnet uppstår redan i produktionsledet (så mycket som hälften av det totala svinnet enligt vissa internationella rapporter) och då handlar det oftast om utseende. Till exempel har man kommit fram till att 35% av de svenska morötterna sorteras ut redan vid skörd på grund av att de har två ben eller är krokiga.

Ibland slinker några krokiga gurkor ändå igenom och når ända till matbutikerna. Då sorteras de ut och hamnar i soporona där istället. För oss som dumpstrar är de grönsakerna de bästa eftersom de kastas tidigt och har lång hållbarhet. Och så är de ju väldigt fina också.