Vad är grejen med att frysa om upptinad mat egentligen? När jag började dumpstra tillagade jag alltid frysfynd som hunnit tina redan dagen efter på grund av att man fått höra ända sedan man var liten att det var livsfarligt att frysa om mat. Men sedan började jag tänka på det. Vad kan rimligen hända? Genom att frysa in något stoppar man bakterieprocesserna i livsmedlet. När man tinar upp det startar de igen. Men frysar man in det igen så bör de rimligen stanna upp igen. Så vad är det som kan vara farligt med det?

Jag frågade en mikrobiolog som är expert på mats hållbarhet och han förstod inte heller omfrysningsskräcken. “Möjligen kan det bli svårare att hålla reda på hur länge produkten varit framme sammanlagt, men håller man koll på det ska det inte vara någon fara” svarade han.

Numera fryser jag om utan att tveka. Nyligen hittade vi några kilo lax som varit frysta men tinat. En sak som kan hända är ju att konsistensen blir sämre, men på laxen märks ingen skillnad alls. Den var hur fin som helst när vi grillade den i helgen.