IMG_5629 IMG_5624

För ett tag sedan hittade vi ju över 100 liter mjölk och nu är frysen full av paneer. Så här gör man.

3 liter mjölk

1 citron

Gör så här:

1.Häll mjölken i en kastrull. Värm den tills den kokar (se upp för överkok!). Pressa under tiden en citron i en skål och ta bort eventuella kärnor. När mjölken börjar bubbla slår du i citronsaften och rör om tills mjölken separerar, så att det blir klumpar som liknar keso i den.

2. Lägg en ren handduk eller silduk i ett durkslag och häll i ostkoket. (Vattnet kan eventuellt sparas för att baka på.) Spola ostmassan med kallvatten tills den svalnat och pressa ur vattnet genom att slå handduken runt massan till en boll och vrida tills det inte längre kommer ut något vatten.

3. Lägg ostmassan i kylen med tyngd på (till exempel två fil- eller mjölkpaket) i minst 4 timmar.

4. Skär osten i lagom stora bitar och stek den i olja tills den blivit gyllenbrun.

5. Använd i indiska grytor med mycket kryddor. Osten i sig smakar inte så mycket, men blir fantastisk när den suger åt sig smak.