Bild

Oftast hittar man tomater. Ibland hittar man enorma mängder. Tomater är en produkt som snabbt blir dålig och för att inte riskera att stå utan när köpsugna kunder äntrar affären verkar man ta det säkra för det osäkra och plocka in nya innan de gamla blivit dåliga. Därför hittar man ofta många kilo fina tomater och då är det dags för krossade tomater-kok.

Varför det heter ”krossade tomater” på svenska vet jag inte. Det engelska ”chopped tomatos” är ju en vettigare etikett när de egentligen bara består av hackade och kokta tomater. Eftersom man hittar färska tomater mycket oftare än man hittar tomater på burk så är det en bra idé att koka och frysa in i portionsförpackningar. Det blir dessutom godare.

Gör så här:

Hacka färska tomater och fyll en stor kastrull med hacket.

Koka i 10 minuter, salta lätt.

Häv i 4 deciliter tomatkok i påsar och frys in.

Varje påse motsvarar då ungefär en konservburk krossade tomater.

Missa inga recept! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: