Etiketter

, , ,

BildBild

Eftersom jag hittade sex liter mjölk på senaste turen så blir det en paneerrätt som premiärinlägg. Det här är en av mina favoriträtter med paneer (eller panir som det också heter). Har man paneer på repertoaren så går det knappt att hitta för mycket mjölk. Det ska helst vara standardmjölk, men mellanmjölk går också bra. Jag har inte provat med lättmjölk än, men det är möjligt att det funkar också. Förut beställde jag alltid någon paneerrätt när jag gick på indisk restaurang, men efter att jag började göra egen ost går jag sällan på indisk restaurang.

En fin dumpstringsaspekt är ju också att egen paneer inte är särskilt billig om man köper tre liter mjölk (kilopriset blir nog ungefär som att köpa färdig mozzarella) men är mjölken gratis är ju osten det också.

Det här är en bra bjudrätt och jag tänker att när man ändå gör paneer kan man göra en ganska stor sats, så jag gör för 8 portioner, men det går förstås bra att halvera allt och frysa in hälften av osten.

8 portioner

Paneer:

3 liter mjölk

1 citron

Gör så här:

1.Häll mjölken i en kastrull. Värm den tills den kokar (se upp för överkok!). Pressa under tiden en citron i en skål och ta bort eventuella kärnor. När mjölken börjar bubbla slår du i citronsaften och rör om tills mjölken separerar, så att det blir klumpar som liknar keso i den.

2. Lägg en ren handduk eller silduk i ett durkslag och häll i ostkoket. (Vattnet kan eventuellt sparas för att baka på.) Spola ostmassan med kallvatten tills den svalnat och pressa ur vattnet genom att slå handduken runt massan till en boll och vrida tills det inte längre kommer ut något vatten.

3. Lägg ostmassan i kylen med tyngd på (till exempel två fil- eller mjölkpaket) i minst 4 timmar.

4. Skär osten i lagom stora bitar och stek den i olja tills den blivit gyllenbrun.

Paprika paneer:

1 sats paneer (se ovan)

3 dl gröna ärtor

2 burkar krossade tomater (jag använder egna kokade färska tomater som motsvarar 2 burkar)

2 röda paprikor

1 röd chilifrukt (medelstark)

1 dl olja

4 tsk riven ingefära

2 tsk salt

2 tsk gurkmeja

2 dl vatten

3 tsk curry

1 tsk spikummin

½ tsk cilipulver

Gör så här:

Stek löken, vitlöken, ingefäran och kryddorna i oljan tills löken är mjuk. Ha i resten av ingredienserna. Koka i 10 minuter. Klart.

Serveras med ris.

Paprika paneer är en idealisk dumpstringsrätt eftersom man då och då springer på stora mängder mjölk. Paneer går också utmärkt att frysa in och spara till ett lämpligt tillfälle. Paprika och tomater hör till de vanligaste grönsakerna att hitta. Eftersom chilfrukter, färsk ingefära och vitlök går bra att frysa in så kan man också alltid se till att ha sådant gratis i frysen.

Förutom de torra kryddorna är allt dumpstrat i den här rätten förutom de gröna ärtorna.

Missa inga recept! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: